Tuossa aiemmin kerroin tavoitteekseni syödä loppuelämäni ajan terveellisemmin. Terveellisemmin on kuitenkin melko venyvä ja paukkuva käsite. Jos sanoisin aikovani syödä terveellisesti, se olisi helpommin ymmärrettävissä. Nyt kuitenkin aion peilata syömistottumuksiani aiempiin. Senpä vuoksi ajattelin käydä läpi ne muutokset ruokavaliossani, joihin tällä hetkellä tähtään.

Ruokamäärät

  • Ennen söin todella suuria kerta-annoksia ja vain pari kertaa päivässä.
  • Jatkossa yritän syödä useammin ja pieniä annoksia. Tämän opetteleminen on vaikeaa.


Leipä

  • Ennen leipä näytteli suurta osaa ruokavaliossani. Korvasin lähes päivittäin lämpimät ruoat leivällä. Leipä oli milloin mitäkin - ranskanleivästä ruisleipään.
  • Jatkossa pyrin syömään leipää vain "lisukkeena" tai aamupalalla. Päivittäinen määrä tulee tippumaan useista siivuista/päivä maksimissaan pariin siivuun päivässä. Keskityn syömään täysjyväleipiä sekä ruisleipää (josta itse pidän paljon, mutta jotan vatsani ei aina kestä).


Vihannekset

  • Ennen söin vain sen, mitä harvoin tekemääni lämpimään ruokaan tuli. Tuoreena en syönyt juuri mitään.
  • Opettelen syömään vihanneksia tuoreena. Syön salaattia useammin ruoan kanssa.


Hedelmät

  • Ennen ostelin paljonkin hedelmiä kotiin. Muutaman viikon päästä ne lensivät roskakoriin homeisena tai mätänä.
  • Jatkossa aion syödä hedelmiä säännöllisesti ja opettelen ostamaan muutakin kuin satsumia, omenoita ja banaaneja.


Marjat

  • Ennen marjojen syönti kuului kesään. Kotimaisia marjoja söin kyllä tuoreena suoraan puskasta. Kausi on vain näillä leveysasteilla kovin lyhyt...
  • Jatkossa aion käyttää pakastemarjoja säännöllisesti. Ja siis kaikkeen muuhun kuin leivontaan.


Peruna

Ennen söin vain ranskalaisina, sipseinä tai valkosipulikermaperunoina.  Jatkossa karsin em. minimiin, etenkin sipsit. Aion lisätä keitettyjen perunoiden ja perunamuusin käyttöä.


Pasta / riisi

  • Ennen tein ruokia, joita syötiin pääasiassa riisin tai pastan kanssa. Olen käyttänyt täysjyväriisiä ja usein jotain muuta kuin vehnäpastaa (esim. kaura- tai ruispastaa).
  • Jatkossa koitan hieman karsia pasta- ja riisiruokia ja lisätä perunan käyttöä. Ihan vain siksi, että peruna on terveellistä, täyttävää ja halpaa lähiruokaa. (Tämä on osittain myös maatalouspoliittinen kannanotto.)


Liha

  • Pidän lihasta. Mutta sen verran nirso olen, että ostan lihani fileinä ja jauheliha on aina paistijauhelihaa. Eli olen aina tehnyt näiden suhteen terveellisiä valintoja.
  • Tässä ei mielestäni ole tarvetta kovin suurelle muutokselle. Aion lisätä leikkelelihojen syöntiä (fileinä).


Kala

  • Ennen söin pelkkää lohta. Tein lohiruokaa 1-2 viikon välein. Ai niin, joskus söin myös tonnikalapastaa tai -salaattia.
  • Jatkossa syön yhä pääasiassa lohta, mutta yritän päästä myös muiden kalojen makuun, joskin suhtaudun yritykseen skeptisesti. Mutta yhden jo unhoittamani kalan tahdon takaisin ruokavaliooni, nimittäin silakan. Kalan syöntiä voisi kai hieman lisätäkin.


Rasvat / levitteet

  • Olen käyttänyt ruoanlaitossa lähes pelkästään oliiviöljyä, sitäkin mielestäni niukanlaisesti. Leivällä olen käyttänyt säästeliäästi 40 % margariinia.
  • Jatkan samaan malliin, paitsi että miehen kolesterolin vuoksi meillä on nykyään myös Beceliä.

Maitotuotteet

  • En juo maitoa. Ruoanlaitossa olen käyttänyt joko 10 % tai 15 % ruokakermaa. Jugurttia on kulunut vaihtelevasti, yleensä normaalirasvaista.
  • Jatkossa vaihdan kermat kasvirasvatuotteisiin ja jugurtit rasvattomiin. (Maitoa en juo. Ja sen huomaa.)

Juusto

  • Rakkainpani, intohimoni. Syytän juustoa muutamasta liikakilostani. Enimmillään olen kuluttanut varmaan kilon verran per viikko. Enkä todellakaan mitään kevytjuustoa!
  • Leivän päälle ostan jatkossa max. 17 % juustoa. Rajoitan myös käyttöä aktiivisesti ja korvaan juustoa esimerkiksi leikkeleillä. Sinihomejuustoa yritän syödä harvemmin ja vähemmän kerrallaan.

Einekset

  • Olen laiskuuttani syönyt paljon valmisaterioita, joko roiskeläppiä tai keittoja.
  • Teen ruokaa useammin ja sen verran, että siitä riittää myös seuraavaksi päiväksi evääksi töihin. Tutkin einesruokapakkauksia ja valitsen vähärasvaisen (ja vähän tyydyttyneitä rasvoja sisältävän) vaihtoehdon. Jätän roiskeläpät muille.

Leivonnaiset

  • Leivon harvoin, enkä muutenkaan syö kotona juuri yhtään pullaa tai keksejä. Töissä on kuitenkin jotakin tarjolla lähes joka päivä, ja useimmiten olen ottanutkin. Tosiasiassa söisin pullaa mieluummin suolaista pasteijaa tms.
  • Aion lopettaa kokonaan työpaikan kahvileipien syömisen. Kerran viikossa käyn "kerhossa", jossa jokainen tuo vuorollaan pullaa tarjottavaksi. Voisin elää ilmankin, mutta otan osittain kohteliaisuudesta, osittain siksi etten halua tehdä tästä numeroa. Eikä tämä yksi pulla viikossa todellakaan ole pahaksi.

Herkut

  • Muutamia vuosia sitten heikkouteni oli sipsit. Ostin ison pussin ja pari kermaviilidippiä ja hups, hetken päästä ne olivat mystisesti kadonneet. Viime vuosina olen syönyt karkkia lähes päivttäin. Jäätelöä on mennyt lähinnä kesäisin.
  • Nämä kaikki karsitaan minimiin. Hyvä olisi, että niitä söisi vain bileissä ym. vastaavissa tilanteissa.

Alkoholittomat juomat

  • Kahvia kuluu muutama kuppi päivässä. Sen lisäksi alkoholittomia juomia on tullut kulutettua melko vähän, pääasiassa light-limuja ja tuoremehuja.
  • Kahvia en jätä. Lisäksi yritän juoda vähintään pari litraa päivässä, lähinnä vichyä ja vettä, mutta myös light-limuja, jotka eivät kyllä taida kovin terveellisiä olla. Myös tuoremehuja juon jatkossakin, varsinkin silloin, kun en jaksa/ei huvita syödä niin paljon hedelmiä.

Alkoholit

  • Viikonloppuisin pihvin kanssa on tietenkin mennyt runsaasti punaviiniä, ja jälkkäriksi pari olutta. Arki-iltoinakin on tullut joskus otettua pari olutta. Eikä saunaoluita sovi unohtaa.
  • Kokonaiskäyttöä on vähennettävä!!

 

weight.png