Uusimmassa Kodin Kuvalehdessä oli juttu kaskivartalolihavuudesta ja suomalaisten vyötärön paisumisesta. Vyötärön ympärysmittaa on syytä tarkkailla, mikäli haluaa vähentää riskiä sairastua mm. aikuisiän diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin tai sepelvaltimotautiin. Naisilla vyötärölihavuudesta aletaan puhua, kun ympärysmitta ylittää 80 cm ja vakaviksi haitat luokitellaan, jos luku ylittää 90 cm (miehillä vastaavasti 94 cm ja 100 cm).

Vyötärö mitataan oikeaoppisesti alimpien kylkiluiden ja lonkkaluun välistä siten, että mittanauha on vaakatasossa. Mittaus tehdään normaalin uloshengityksen jälkeen, eikä mittanauhaa saa kiristää.

Tuumasta toimeen.. Vatsa rennoksi ja mittanauha oikealle kohdalle.. Tarkistus peilistä; vaakatasossa on.. Pari normaalia hengitystä ja sitten totuuden hetki.. Ei voi olla totta! 94 cm! Ei ihme, että vaatteet on pitänyt hankkia isojen tyttöjen osastolta eikä mikään istu saati näytä hyvältä päällä!! En edes halua tietää, kuinka paljon vyötärö oli puoli vuotta sitten, kun painoin noin 10 kiloa enemmän. Huhhuh. Onneksi nyt on suunta oikeaan.

Sinänsä tuo 80 cm tuntuu todella pieneltä luvulta. Olenko ollut koskaan noin pieni?? Hmm... Kymmenen vuotta sitten käytin Leviksen viisnollaykkösiä kooltaan 28 tai 29 tuumaa = 70-72.5 cm !! Järkkyä. Ja niistä ajoista lantioni ei ole leventynyt eli kaikki extra on sitä itseään eli laardia. Ja vieläpä kaikkein vaarallisinta laardia, möykkyinä sisäelinten ympärillä. Ei kiva.

Kivaa sen sijaan on, että lähes jokailtainen vatsalihastreenini alkaa tuottaa tulosta. Vatsani ei enää lölly ja hylly entiseen tapaan, vaan on ryhdissä suurimman osan ajasta. Vatsalihasliikkeitä on mukava tehdä, ne ovat hallittuja ja vaikuttavat haluttuihin lihaksiin sen sijaan että heiluisin holtittomasti ja saisin kaikki väärät paikat kipeiksi. Useimmiten jopa nautin vatsalihasliikkeiden tekemisestä! Ja nautin siitä, että pystyn hallitsemaan lihaksiani ja voin halutessani näyttää huomattavasti timmimmältä vetämällä vatsan sisään. Odotan suurella jännityksellä sitä, kun saan tuon ylimääräisen rasvakerrostuman vyötäröltä pois ja alta kuoriutuu hyvin treenatut vatsalihakset..? Nimittäin, laihimmillanikin olen ollut lihaksikas kaikista muista paikoista paitsi vatsasta.